Wijnbar Haarlem

Veel mensen drinken wijn zonder te weten waar de wijn vandaan komt, of wat er allemaal vooraf moet gebeuren voordat de wijn in de fles zit. In een wijnbar in Haarlem leer je niet alleen de wijn beter kennen, je leert ook hoe je wijn moet proeven en wat de verschillende kernmerken zijn van wijnen.

Er zijn vele soorten wijnen uit verschillende landen. Voor dat we een aantal wijnbars afgaan in Haarlem gaan we ons eerst verdiepen wat wijn nu eigenlijk is, en hoe komt de wijn aan de kleuren rood en wit. Ga met ons mee en verdiep je een lekker glaasje wijn.

Hoe krijgt men witte wijn?

Vaak wordt er een glas witte wijn geserveerd bij vis. Maar hoe wordt witte wijn eigenlijk gemaakt? Witte wijn kan namelijk van zowel blauwe als witte druiven worden gemaakt. Het grote verschil is dat bij witte wijn het druivensap wordt gefermenteerd zonder de schillen van de druiven. Bij rode wijn worden de schillen meegenomen, door de blauwe schil komt rode wijn aan zijn kleur.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het vergisten van witte wijn gebeurd koeler dan het vergisten van rode wijn. Hiermee wordt de frisse fruitige smaak behouden. Tijdens het proces wordt de suiker die zich in druiven bevindt omgezet in alcohol. Na deze gisting kan de wijnmaker er voor kiezen om de wijn te bottelen, of nog een keer te vergisten in eikenhouten vaten. Deze tweede gisting is een bacteriologisch proces dat harde appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Appelzuren hebben een harde en uigesproken smaak, melkzuur komt veel zachter over. De tweede gisting is geen vaste regel, omdat de zure smaak de witte wijn juist lekkerder maakt. In een wijnbar kun je dit verschil perfect proeven. Het rijpen in een eikenhouten vat geeft de wijn een vanillesmaak. Een tweede gisting zorgt voor meer romigheid in de wijn.

Waarom is een wijnbar zo aantrekkelijk?

Een aantal jaar geleden waren ze nog op één hand te tellen, nu schieten de wijnbars als paddenstoelen uit de grond. Maar wat maakt de wijnbar zo aantrekkelijk? Het lijkt een eenvoudige gedachte, een wijnbar is een wijnbar zul je denken.

Toch zitten er wel een aantal verschillen tussen de wijnbars. Tegenwoordig is een wijnbar geen klein zaakje meer, maar veel wijnbars zijn gevestigd in restaurants met een heerlijke keuken waar je direct kunt eten.

Eigenlijk kunnen we het beter een wijnrestaurant noemen, in andere zaken kun je zelf de wijn tappen en proeven.

Wat voor wijn er geschonken wordt is afhankelijk van waar je gaat proeven.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Wijnbars vallen goed in de smaak bij de nieuwe generatie wijnliefhebbers. De nieuwe bars passen bij het huidige tijdsbeeld en wat mensen ervan verwachten. Wijn proeven in Haarlem moet een complete avond uit zijn, en niet zoals vooreen een uurtje een glas wijn proeven. Ongedwongen samenkomen en genieten van het wijnproeven, en niet te vergeten er meer te weten over komen. Kleine hapjes, goede wijnen, een praatje, je kunt het omschrijven als het nieuwe uitgaan van tegenwoordig. En laten we eerlijk zijn, je glas wijn smaakt toch vele malen beter in een goede wijnbar?

Dé wijnbar van Haarlem

Haarlem kent vele wijnbars gevestigd op verschillende locaties door heel de stad heen, je hoeft niet per se in het centrum van Haarlem te zijn om een goede wijn te proeven. Net buiten het centrum van Haarlem vinden we deze wijnbar.

Een prachtig interieur waaraan je direct kunt zien dat er hier professioneel wijn wordt geproefd. We zien de vele vaten waarin de wijn wordt vergist. Onder de vaten hangen de dispensers met de verschillende soorten wijn, en het zijn er veel. Op kleur gesorteerd, geprijsd van goedkoop naar exclusief.

De sommelier geeft ons veel informatie over de afkomst van de wijnen, en de kenmerken van de verschillende wijnen. Waarom de wijnen smaken zoals ze smaken en niet te vergeten hoe wijn moet worden geschonken. Maar ook hoe je wijn moet proeven, het is niet zomaar een glas wijn naar binnen gieten. We komen veel te weten, maar het leukste van alles moet nog komen natuurlijk, het proeven van de verschillende soorten wijnen.

We kunnen vijf verschillende soorten wijnen proeven, willen we meer proeven dan kun je uitgebreider arrangement nemen. Om de smaak meer kracht bij te geven worden er kleine hapjes bij geserveerd. Op deze manier kun je precies proeven bij welk soort hapje de wijn lekker smaakt. En het klopt, want het lijkt of op deze manier de wijn perfect aansluit bij het hapje.

Gezellig wijntappen in een wijn café in Haarlem

In een schitterend monumentaal pand is deze wijnbar of wijn café gevestigd. Het mooiste en uniekste stukje van de zaak is de wijnbar die er is gecreëerd. Geheel in stijl kun je hier de beste wijnen proeven, je tapt de wijn naar keuze en je begint lekker met het proeven van een glas wijn.

Naar wens kun je een slok, een half glas of een glas schenken. De dispensers hangen gerangschikt op kleur, maar er is ook gezorgd dat de temperatuur van de wijn perfect is. De wijnen zijn in topconditie, en dat ruik je ook als je een wijn proeft.

Je hebt de keuze uit 32 verschillende soorten wijnen die je zelf kunt tappen.

De theoretische kennis over de afkomst en het maken van wijn wordt je haarfijn uitgelegd, maar daarna komt natuurlijk het leukste deel.

Het zelf tappen en proeven van de verschillende soorten wijnen. Je kunt een kaart opwaarderen met het bedrag wat je zelf wenst, tappen maar en proeven en genieten.

Je kunt werkelijk alle soorten wijnen proeven die je wilt, van de goedkoopste wijn tot de exclusiefste wijn die er te koop is. Proef en geniet!

Na verschillende wijnen te hebben geproefd kun je eventueel een keuze maken, om tegen betaling een volledig glas wijn te drinken. Ben je direct verkocht van de wijn da neem je een hele fles, of je koopt er één om thuis enthousiast te kunnen vertellen waarom je deze wijn hebt gekozen. Wel even de informatie over de wijn onthouden natuurlijk.